Zeefdruk of Textielzeefdruk (oneigenlijk ook wel FLOCKDRUK of Textiel FLOCKDRUK genoemd) is een proces waarbij inkt rechtstreeks op textiel aangebracht wordt door deze met een rakel door een zeefsysteem (screen, raamwerk of sjabloon) te drukken.
Bij zeefdruk is er per drukkleur die op de kleding zichtbaar moet zijn één zeefdrukraam nodig. Zo is er bij een drie kleuren logo, drie zeven nodig om zeefdruk te kunnen toepassen op een t-shirt bijvoorbeeld.
Deze zeef (een soort muggengaas) bestaat uit een aluminium raamwerk waarop een zeer fijn polyestergaas wordt gespannen. Om de zeef drukklaar te maken wordt het gaas ingestreken met een lichtgevoelige emulsie (een UV-gevoelige viskeuze substantie). Na het drogen van de zeef wordt het belicht om het verder klaar te maken voor het zeefdrukproces (transfer van uw logo of een van de kleuren van uw logo). We hebben hiervoor een positieffilm nodig. Via een printer en deze film vindt de overdracht van uw logo of één van de kleuren van uw logo plaats, in ondoorzichtig zwart (ongeacht de gewenste kleur van de bedrukking), op een transparante drager van papier of polyester. De positieffilm wordt tussen het zeefdrukraam (tot nu beschermd tegen het licht) en een zeer sterke UV-lichtbron geplaatst. Na belichting zijn de delen die aan het licht blootgesteld werden hard geworden terwijl de niet blootgestelde delen (de filmzones) met water uitgespoeld kunnen worden. De belichte delen stemmen overeen met de zones van uw logo en laten de inkt door tijdens het drukken.
Dankzij nieuwe digitale technieken kan de positieffilm rechtstreeks op emulsie geprint worden vóór de belichting of kan het logo rechtstreeks in de emulsie gebrand worden i.p.v. te belichten.
De zeef is nu volledig klaar en kan op de zeefdrukmachine geplaatst worden. De drukrakels (voor het drukwerk) en de voorrakels (voor de terugkeer van de inkt naar zijn oorspronkelijke positie) kunnen nu ook geplaatst worden. De juiste (kleur) inkt wordt op de zeef aangebracht. De zeef wordt geplaatst op de te bedrukken bekleding, die eerst met een zeer lichte lijmlaag op de behandelingsplaat van de machine bevestigd werd.
Met de rakel spreidt men de inkt uit en drukt deze door de gazen van het sjabloon op de beelddrager zodat de motieven verschijnen. Na het drukken wordt het textiel van de machine gehaald en op een rolband van een lange droogtunnel geplaatst die de inkt droogt tot temperaturen van ±150°.
Na een droogtijd van ± 3 minuten is uw kleding klaar om te dragen.
Uiteraard moet de hele setting gekuist worden zodat deze terug gebruikt kunnen worden voor een volgende bestelling.
De stappen voorafgaand aan het eigenlijke drukken maken de vaste kosten uit. Zij staan los van de prijs voor de bedrukking zelf en worden gedeeld in functie van het aantal bedrukte stuks.
De prijs van de bedrukking zelf varieert en hangt af van het type textiel (T-shirt, sweater, jas…), het aantal stuks, de kleur van het textiel, het aantal te drukken kleuren.